Met een weloverwogen keuze voor ontroerende muziek en voor fascinerende solisten als Anneke Luyten, sopraan, Tom Hermans, piano en Edward Zienkowski , viool leidde dirigent Herman Engels zijn Kamerfilharmonie Vlaanderen op maandag 10 november naar een hoogtepunt in het concertleven in CC Zwaneberg.

 

Hiermee zette “Heist bouwt aan Vrede / Heist herdenkt” een uitroepteken achter een heel lange lijst van activiteiten , lezingen, tentoonstellingen, toneelvoorstellingen, evocaties, huldigingen en concerten… Een uitroepteken en geen punt! Inderdaad want de reeks loopt nog verder tot begin januari 2015 en “Heist bouwt aan Vrede” maakt nu al plannen voor een nieuwe “Avond voor Vrede”  en een vredesweekend in 2015.

 

Burgemeester Luc Vleugels en “Heist bouwt aan Vrede”-coördinator Bernadette De Cat, mochten niet alleen de vertegenwoordigers van de verschillende oud-strijdersverenigingen eren en in de bloemen zetten, maar ook de verwanten verwelkomen van de Canadese piloot A . Carter die op vlucht JB 133 tijdens WO II in Hallaar werd neergehaald en omkwam.   Op maandagnamiddag wandelden An Vertommen en Bernadette de Cat met Janis, nichtje van piloot Carter, haar echtgenoot Bob Kenzie en dochters Erin, Laura en schoonzoon Chris door Heist nadat ze bloemen hadden neergelegd bij het monument in de Verkenssstraat.

 

Voor het concert kregen dan weer oudstrijder Jos Van Rompaey en de vertegenwoordigers van de Heistse oud-strijders verenigingen een exclusieve rondleiding op de Expo over de Groote Oorlog in Heist.

 

Er was in Heist een nooit geziene internationale belangstelling voor het memory concert. Burgemeester Vleugels en “Heist bouwt aan Vrede” coördinator Bernadette De Cat mochten, naast vele eregasten en een overvolle concertzaal, niet minder dan 12 ambassadeurs en ere-consuls  (Duitsland, Singapore, Slovakije, Litouwen, Polen….) ontvangen. Vooral Dr. Eckart Cuntz, ambassadeur van de Duitse Bondsrepubliek,  liet met zijn serene redevoering een nooit uit te wissen indruk na van hoopvol kijken naar de toekomst en naar Europa om oorlogen als WO I en WO II nooit te vergeten maar ook  nooit meer toe te laten

 

Bernadette De Cat blikte terug op hoogtepunten in “Heist herdenkt”als de militaire Taptoe op 5 september, het Weekend voor Vrede van 19, 20 en 21 september met het bezoek van de Albert I bus, de warme “Avond voor Vrede” en de unieke uiteenzetting door de makers van de meest prestigieuze Vlaamse serie ooit “In Vlaamse Velden” en de opening van de Expo “ WO I in Heist”. Ze dankte alle partners die voor een onvergetelijk 2014 ”Heist  herdenkt”  zorgden en stelde dat Heist zijn laatste getuigen koestert als intens kostbaar,  dat Heist met z’n grote hart de plicht heeft om te kijken, te voelen, te sensibiliseren en blijvend aan “vredeseducatie “ te doen. En dit niet door van helden of vijanden te spreken maar van mensen, jonge mensen, die een waardige rustplaats verdienen in het Heistse geheugen en in het grote Heistse hart!

Burgemeester en psycholoog Vleugels vroeg in zijn toespraak speciale aandacht voor “de getekenden”, zij die de oorlogen weliswaar overleefd hebben maar, evenzeer als de gesneuvelden, slachtoffers zijn omwille van de onuitwisbare psychologische littekens die de gruwel heeft nagelaten bij iedereen die een oorlog heeft moeten meemaken. “Er kan niet genoeg Europa zijn”, zo stelde hij, “werken aan het huidige Europa is het overstijgen van de pijn die het oorlogstrauma heeft nagelaten bij zovelen op dit oude continent.

 

Samen met CC Zwaneberg en dirigent Herman Engels zocht Heist bouwt aan Vrede naar muziek met een link naar oorlog. Anneke Luyten zong “Preludio e narrazione” van de Belgische componist Frits Celis op woorden die Anton Van Wilderode schreef voor ouders die met het verlies van een kind in oorlogstijd moeten verder leven. Violist Edward Zienkowski speelde “Musik Für Geige uns Orchester” van Rudi Stephan, door de kogel van een scherpschutter gedood , twee dagen na zijn aankomst aan het front. Lodewijk Mortelmans kreeg ook een plaats met het “Treurdicht Elegie nr. 4” dat hij schreef voor zijn gesneuvelde zoon. Pianist Tom Hermans bracht het schitterende “Klavierconcerto voor de linkerhand” dat Maurice Ravel componeerde voor Paul Wittgenstein (broer van filosoof Ludwig Wittgenstein) die in WO I zijn rechterhand verloor. Na al deze aandacht voor verdriet, pijn en verlies in WO I eindigde het concert hoopvol met de ‘Hymne uit de Symfonie nr. 9 “ (“ Europees Volkslied”) van Ludwig von Beethoven.

 

Een daverend applaus volgde , vooral toen de twee aanwezige  oudstrijders Edgar Maes en Jos Van Rompaey een staande ovatie in ontvangst mochten nemen.

De kroon op een 2014 vol respect voor al diegenen “die stierven opdat wij zouden leven”…